Őssejtterápia Törökországban

őssejtterápia 1
Írta William

Minden, amit a törökországi őssejtterápiáról tudni kell! Mennyi az átlagos ár Isztambulban? Tanácsaink a sikeres törökországi őssejtterápiához.

A LegjobbKlinika.com tájékoztatást nyújt a törökországi őssejtterápiáról, és segít lefoglalni a műtétet a weboldalon képzett sebészeknél. Ez a tartalom kizárólag tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi szakember tanácsát.

Mennyibe kerül egy őssejt-transzplantáció Törökországban?

Törökországban, Isztambulban az őssejtterápia átlagos költsége 5500 euró. Az igényektől függően az ár 2000 eurótól 20 000 euróig terjedhet.

EljárásÁr Törökország
Őssejtek artritisz kezelésére5500 €
Őssejtek térdre2000 €
Köldökzsinór őssejtek5500 €
Őssejtek Parkinson-kórra6500 €
Rákos őssejtek5000 €
Őssejtek szembetegségekre5500 €
Hajátültetéshez használt őssejtek2400 €
Őssejtek neurológiai betegségek esetén6800 €
Őssejtek gyomorbetegségek kezelésére4900 €
Őssejtek tüdőbetegségek kezelésére8300 €
Őssejtek szaporodáshoz3500 €
Őssejtek autoimmun betegségekben7200 €

Hallott már az őssejtekről? Ezek nagyon különleges sejtek, amelyek a vérünkben vagy a bőrünkben találhatók. A csontvelőben vagy a köldökzsinórban is megtalálhatóak. Az embrionális szakaszban is nagyon jelen vannak. És ha ezek a sejtek az elmúlt években olyan sok kutatás tárgyát képezték, az azért van, mertszupererővel rendelkeznek.

Képesek arra, hogy bármivé váljanak, amivé csak akarnak. Oszódnak és szaporodnak. De képesek arra is, hogy a szervezet igényeinek megfelelően bármilyen sejttípussá alakuljanak át. Átalakulnak például izomsejtekké, bőrsejtekké vagy neuronokká.

Ezzel a képességükkel segíthetnek a testünkben lévő sérült vagy öregedő sejtek javításában és pótlásában. Képzeljük el az orvosi lehetőségeket!

Az őssejtterápia előretörőben van. És ez még csak a kezdet. Számos tanulmány van folyamatban. A közeljövőben az isztambuli kórházak és klinikák kezelhetik a rákot vagy az Alzheimer-kórt. Mindenesetre a remény ebben az őssejtterápiában rejlik, és Törökország élen jár az innovációban ezen a területen.

Tehát milyen betegségek esetében lehet máris hasznot húzni ezekből a sejtes kezelésekből? És mely betegségek részesülhetnek előnyben a közeljövőben?

Törökországban a szembetegségek őssejtterápiái

Mint látható, az őssejtek képesek a javításra. A sejtterápia ezért minden degeneratív betegség esetében ideális. Különösen igaz ez bizonyos szembetegségek esetében, mint például :

  • az időskori makuladegeneráció (AMD) ;
  • diabéteszes retinopátia
  • glaukóma ;
  • és a szaruhártyavakság.

Ezek a betegségek világszerte sok embert érintenek. És fokozatos látásvesztéshez vezetnek.

AMD és diabéteszes retinopátia: a retina regenerálása őssejtek segítségével

Az AMD és a diabéteszes retinopátia egyaránt károsítja a retinát, a szem hátsó részét borító hártyát.

Az AMD esetében a makula, a retina központi területének sejtjei 50 éves kor után fokozatosan degenerálódnak. A diabéteszes retinopátia viszont a retinában lévő kis ereket érinti, amelyek avérben lévő túlzott cukortartalom miatt meggyengülnek.

Mindkét betegség esetében a kutatók vizsgálják annak lehetőségét, hogy őssejtekből előállított retinasejteket ültessenek át a hibás sejtek pótlására.

Egy másik ígéretes út az őssejtek által szekretált növekedési faktorok befecskendezése. Igen, ezek az “anyasejtek” minden erejük mellett saját “trágyát” is kibocsátanak: növekedési faktort. Ez a trágya védi és serkenti a túlélő retinasejteket. Így azok végül meggyógyíthatják magukat..

Török kórházakban klinikai vizsgálatok folynak, hogy felmérjék e megközelítések biztonságosságát és hatékonyságát AMD-ben vagy diabéteszes retinopátiában szenvedő betegeknél. A kezdeti eredmények biztatóak. De e terápiák hosszú távú előnyeit még meg kell erősíteni.

Glaukóma: őssejtkezelés a megelőzés és a gyógyítás érdekében

A glaukómát a látóideg degenerációja jellemzi, amely gyakran a szemben lévő túlzott nyomás miatt következik be. Az őssejtek itt is a szemészek szövetségesévé válhatnak a betegség progressziójának megállításában.

Az ötlet lényege, hogy őssejteket ültetnek a szembe. A cél kettős:

  • Aszemnyomás csökkentése a trabeculum regenerálódásának elősegítésével;

A trabeculum egyfajta szivacsos szövet, amely a szem belsejében lévő nyomást szabályozza. Az ilyen őssejtkezelés tehát megakadályozhatja a látóideg degenerációját.

  • Védi és serkenti a sérült látóideg regenerációját.

Bizonyos őssejtek neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megőrizhetik a látóideg sejtjeit. Ha mindehhez még egy növekedési faktor injekciót is adunk, akkor a remény lehetséges.

Az állatokon elért eredmények valójában nagyon ígéretesek. Emberi kísérletekre azonban még szükség van e megközelítések validálásához.

Szaruhártya-vakság: az őssejt-rekonstrukció első sikerei

A szaruhártya a szem elülső részén található átlátszó ablak, amely elengedhetetlen a jó látáshoz. Számos betegség miatt átláthatatlanná válhat, ami vaksághoz vezethet. Jelenleg a szaruhártya-átültetés az egyetlen megoldás.

A kutatók azonban egy másik lehetőséget is vizsgálnak: a tiszta szaruhártya őssejtek segítségével történő rekonstrukcióját.

Két lehetőséget vizsgálnak:

  • Az első lehetőség az őssejtek kinyerése a páciens szaruhártyájának széléről, laboratóriumban történő tenyésztése, majd újra beültetése, hogy újra működőképes szaruhártyát hozzanak létre;
  • A második lehetőség a bőr- vagy csontvelősejtek “szupersejtekké” történő átprogramozása, amelyek képesek a szaruhártya regenerálására.

A nagyon jó hír az, hogy úgy tűnik, ez működik. Az első páciensek klinikai kísérletek keretében visszanyerték látásukat a szaruhártya őssejt-transzplantációnak köszönhetően. Ez azonban még nem rutinszerű kezelés.

Törökországban, ahogy máshol is, a szakemberek élen járnak abban, hogy ezeket az innovációkat nemzetközi betegeiknek kínálják. Tartsa magát naprakészen az e területen elért eredményekről.

Ha Törökországot választja őssejtes szemkezeléséhez, akkor átfogó ellátásban részesülhet a műtéttől a kórházi kezelésig, beleértve az altatást és a műtét utáni ellátást is. Mindezt egy ultraspecializált, mégis barátságos környezetben.

Törökországi őssejtterápia: remény a neurológiai betegségek esetében

A neurológiai betegségek világszerte emberek millióit érintik.
Alzheimer-kór, Parkinson-kór, stroke… ezek a betegségek félelmet keltenek a szívünkben. Szörnyű tüneteik mellett van még egy közös vonásuk. Mindegyiküket az agyban vagy a gerincvelőben lévő idegsejtek degenerációja vagy pusztulása okozza.

Sajnos jelenleg nem létezik olyan kezelés, amely regenerálná az elvesztett idegsejteket. A rendelkezésre álló módszerek a tünetek enyhítésére és a progresszió lassítására összpontosítanak.

Ezért kínál hatalmas reményt az őssejtterápia.
Az őssejtek képesek a végtelenségig szaporodni és a test bármely sejttípusává, így az idegsejtekké is specializálódni. Az ötlet az, hogyezeket a sejteket az elpusztult idegsejtek pótlására és a sérült idegpályák helyreállításárahasználják.

Parkinson-kór: őssejtek a dopaminerg neuronok megmentésére

A Parkinson-kór az agyat érintő krónikus neurodegeneratív betegség. Bizonyos neuronok fokozatosan eltűnnek, különösen azok, amelyek dopamint termelnek.

Amellett, hogy a dopamin a “boldogsághormon”, nagyon fontos a mozgás és a memória szabályozásában. Hiánya olyan mozgásszervi tünetekhez vezet, mint a remegés vagy a merevség. De alvászavarokhoz, fájdalomhoz, depresszióhoz és akár demenciához is vezethet.

A kutatók megpróbálnak “vadonatúj”, őssejtekből nyert dopaminerg neuronokat átültetni, vagy a megmaradt neuronok védelme érdekében beadni a híres növekedési faktorokat.

Az első klinikai kísérletek már folyamatban vannak. Tehát ne adjuk fel a reményt!

Alzheimer-kór: őssejtek, remény az emlékezetre

A Parkinson-kórhoz hasonlóan az Alzheimer-kór is neurodegeneratív betegség. Az agy progresszív és visszafordíthatatlan leépülését okozza.

Az őssejtterápia azonban a jövő megoldásának ígéretét hordozza magában. Az elképzelés szerint a betegség által elpusztított idegsejtek pótlására neuronokká differenciálódni képes őssejteket használnának. És így regenerálják a sérült agyi áramköröket.

Még számos kihívást kell leküzdeni, például a sejtforrás kiválasztását és a beadás módját. Mindazonáltal a sejtterápia hatalmas reményt jelent a világszerte több millió Alzheimer-kóros beteg számára. Ha a jelenleg folyó kutatások sikerrel járnak, akkor lehetővé válhat ennek a szörnyű, jelenleg gyógyíthatatlan betegségnek a megállítása vagy akár visszafordítása.

Amyotrófiás laterálszklerózis (ALS)

Az amyotrófiás laterálszklerózis (ALS), más néven Charcot-kór, egy olyan neurodegeneratív betegség, amely kifejezetten a motoros neuronokat támadja meg. Ezek az idegsejtek nemcsak az akaratlagos mozgásunkért, hanem a nyelésért és a légzésért is felelősek. Fokozatos eltűnésük izombénuláshoz vezet, ami végzetes lehet.

A kutatók az ilyen őssejtekből nyert új motoros neuronok átültetésén, vagy a túlélő neuronok számára védő molekulák kiválasztására képes őssejtek befecskendezésén dolgoznak. Nagyon ígéretes klinikai kísérletek folynak, amelyek célja, hogy új életet adjanak az ALS által károsított idegpályáknak.

Agyvérzés és agykárosodás

Az agyvérzés és az agyi károsodások – akár trauma, akár daganat, akár neurodegeneratív betegségek okozzák – visszafordíthatatlan károsodást okozhatnak az agyban.

A tönkrement idegsejtek nem újulnak meg természetes úton. Ez rokkantságot okozó neurológiai hiányosságokhoz vezet.

Jelenleg a kezelések elsősorban a betegek rehabilitációját célozzák, anélkül, hogy képesek lennének helyreállítani az agy károsodott területeit. A kutatók azonban preklinikai állatkísérletekben különböző megközelítéseket teszteltek:

  • A laboratóriumban őssejtekből előállítottúj idegsejtek transzplantációja;
  • Őssejtek befecskendezése az idegsejtek és erek képződésének serkentésére;
  • Az e sejtek által szekretált növekedési faktorok beadása a túlélő neuronok védelme érdekében.

Az eredmények nagyon biztatóak. Olyannyira, hogy számos I/II. fázisú vizsgálatot végeztek embereken, bizonyítva a megközelítés megvalósíthatóságát és biztonságosságát.

Gerincvelő-sérülés és bénulás: a gerincvelő újrahuzalozása őssejtterápiával

A gerincvelő-sérülés a gerincvelő károsodását jelenti. Okozhatja közvetlen trauma (baleset, esés stb.) vagy betegségek, például daganatok vagy fertőzések. Az agy és a test többi része közötti jeleket továbbító idegköteg elszakad, ami a károsodás mértékétől függően teljes vagy részleges bénulást eredményez.

Az őssejtterápia reményt nyújt.

Az állatmodelleken végzett kísérletek axonális visszanövekedést mutattak ki. Az axon az idegsejt nyúlványa. Az információt továbbító “kábel”. A korai klinikai kísérletek az őssejteket és az epidurális stimulációt kombinálják. A már kezelt betegeknél javulást tapasztaltak a motoros funkcióikban.

Az őssejteket használó regeneratív orvoslás tehát hamarosan forradalmasíthatja a gerincvelő-sérülések kezelését, és reményt adhat a bénult betegeknek arra, hogy egy nap újra járni tudjanak.

Huntington-kór: sejtterápia kontra genetika

A Huntington-kór egy ritka genetikai rendellenesség, amely az agy bizonyos, a mozgást irányító területeinek progresszív degenerációját okozza.

A tünetek különösen súlyosak: önkéntelen mozgások, valamint kognitív és pszichiátriai zavarok.

A kutatók az elpusztult idegsejtek helyettesítésére szolgáló új idegsejtek átültetését, valamint az idegsejtek számára védőfaktorokat kiválasztó őssejtek befecskendezését tanulmányozzák. A genetikailag módosított őssejtek akár terápiás fehérjéket is szállíthatnának.

Epilepszia: terápiák a rezisztens formákra?

Az epilepsziára jellemzőek az ismétlődő rohamok, amelyeket az agy rendellenes elektromos aktivitása okoz. Sajnos ez a betegség a betegek 30%-ánál továbbra is nehezen kezelhető. Az őssejtterápia új reményt nyújt ezeknek a gyógyszerrezisztens formáknak a kezelésére.

A kutatók az őssejtekből előállított gátló idegsejtek transzplantációját tanulmányozzák, hogy pótolják az elpusztult idegsejteket. Így remélik, hogy helyreállítható az agyi aktivitás egyensúlya. Egy másik lehetőség a genetikailag módosított őssejtek felhasználása az epilepsziaellenes molekulák közvetlen agyba juttatására.

Az agysejtek funkcionális neuronokká történő átprogramozását is vizsgálják.

Ezek a megközelítések már ígéretes eredményeket mutattak állatokon, ami új terápiás lehetőségeket remél a refrakter epilepsziában szenvedő betegek számára. Számos kihívás vár még arra, hogy ezek a forradalmi terápiák eljussanak a betegek ágyához.

Törökország azonban nagy összegeket fektet be az őssejtterápiák kutatásába és fejlesztésébe. A Boszporusz mentén ultramodern klinikák és kórházak létesültek, amelyek a legmodernebb technikai eszközökkel és neves szakemberekkel rendelkeznek.

Számos klinikai vizsgálat folyik, hogy felmérjék hatékonyságukat különböző neurológiai betegségekben. Az előzetes eredmények ígéretesek. A döntő előrelépések még váratnak magukra! Legyen naprakész..

Küzdelem a rák ellen: ígéretes sejtterápiák Törökországban

A rák, az összes rákos megbetegedés, valóságos csapás. És az orvosoktól kapott súlyos kezelések ellenére sikerül ellenállniuk, sőt néha még vissza is térnek.

A kutatóknak sikerült izolálniuk a sejtek egy kis alpopulációját, amely kulcsszerepet játszik a rákos megbetegedések megjelenésében. De a progresszióban és a kezeléssel szembeni ellenállásban is.

Ezek a sejtek képesek az önmegújulásra. És különböző sejttípusokká differenciálódni. Ismerősen hangzik?

Ezeket a sejteket nevezzük rákos őssejteknek (CSC). Ez teszi őket olyan veszélyessé, mert folyamatosan képesek megújítani a daganatot.
Szembesülve ezzel a betolakodóval és annak képességeivel, a tudósok most számos őssejtterápiás megközelítést tesztelnek, amelyek közvetlenül ezeket a CSC-ket célozzák meg.

Az alábbiakban egyszerűsített magyarázatot adunk ezekről a különböző terápiás stratégiákról.

1 – Genetikailag módosított őssejtek transzplantációja

A kutatók genetikailag úgy módosítják a normál őssejteket, hogy azok a rákos sejtekre mérgező anyagokat termeljenek (öngyilkos gének). Ezután befecskendezik őket a daganatba, ahol célzottan belülről támadják meg a rákos sejteket.

2 – CAR-T sejtes immunterápia

Az orvos fehérvérsejteket vesz a betegtől. Ezeket genetikailag úgy módosítja, hogy egy mesterséges receptort (CAR) fejezzenek ki, amely kifejezetten a CSC-k felszínén jelen lévő markereket ismeri fel. A betegbe újra befecskendezve ezek a CAR-T sejtek irányított rakétaként célba veszik és elpusztítják a CSC-ket.

3 – Őssejtek mint gyógyszervektorok

Ebben az esetben az őssejtek azon képességét használjuk ki, hogy a tumorok felé vándorolnak. Rákellenes gyógyszerekkel töltjük fel őket, mint egy trójai falovat, így közvetlenül a daganat szívébe juttatják el azokat, ahol a CSC-k fészkelnek.

4 – A CSC differenciálódás indukálása

Az olyan szereket, mint a retinsav, arra használják, hogy a CSC-ket érett sejtekké való differenciálódásra kényszerítsék. Ennek hatására elveszítik erejüket. Ezután sebezhetőbbé válnak a hagyományos kezelésekkel szemben.

5 – A CSC jelátviteli útvonalak megcélzása

Kifejezetten azokat a sejtkommunikációs útvonalakat blokkoljuk, amelyek lehetővé teszik a CSC-k számára, hogy fenntartsák differenciálatlan állapotukat és önmegújuljanak. Ezen jelek elvágásával a CSC-tartalék fokozatosan kimerül.

Izgalmas, nem gondolja? És mindenekelőtt nagyon bátorító a jövő orvostudománya szempontjából. De meddig jutottak az orvosok ezekkel a kezelésekkel?

A legtöbb “szilárd” daganat esetében az őssejtterápia még csak kísérleti stádiumban van. Számos lehetőséget vizsgálnak, többek között azokat, amelyeket most láttunk az olyan daganatok esetében, mint a :

  • Emlőrák
  • Vastagbélrák
  • Tüdőrák
  • Prosztatarák
  • Bőrrák

A vérképző őssejtek átültetése viszont Törökországban jól bevált kezelési lehetőség a leukémiában, limfómában és más vérrákban szenvedő betegek számára.

Őssejt-transzplantáció a leukémia kezelésére

A leukémia olyan vérrák, amelynek kezelésére a vérképző őssejtek átültetése a kemoterápiát követően Törökországban és máshol is már standard kezelésnek számít. A “vérképzőszervi” kifejezés a vérsejtek megújulásának folyamatára utal.

A terápia során nagy dózisú kemoterápiát alkalmaznak a leukémiasejtek (amelyek tehát vérsejtek) elpusztítására. A sugárterápia szintén bizonyos csontvelősejteket céloz meg. Ezután egészséges őssejteket fecskendeznek be újra, akár a betegből (autograft), akár egy kompatibilis donortól (allograft).

Az új őssejtek lehetővé teszik a vérsejtek és a működőképes csontvelő helyreállítását. Az allograftok esetében pedig új immunrendszert is biztosítanak, amely segít a maradék rákos sejtek eltávolításában.

Az eredmények nagyon biztatóak. Ez az őssejtterápia hosszan tartó remissziót eredményezhet, és már több ezer beteget kezeltek sikeresen.

A transzplantáció azonban továbbra is nehézkes és kockázatos kezelés. Az új megközelítések, mint például a donoroptimalizálás, a haplo-azonos vagy köldökzsinórvér-transzplantáció, illetve a genetikailag módosított sejtek alkalmazása az eredmények javítását célozzák.

Korlátai ellenére az őssejt-transzplantáció forradalmasította a leukémia prognózisát. A nagy kockázatú formák esetében pedig továbbra is ez a legmegfelelőbb kezelés.

A kutatások tovább folynak a hatékonyság és a tolerálhatóság javítása érdekében.

Limfómák és őssejtterápia: hatékony kezelések Törökországban

A limfómák a nyirokrendszer rákos megbetegedései. Ezek a daganatok veszélyeztetik a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képességét.

A leukémiához hasonlóan egyes limfómák esetében őssejt-transzplantációt alkalmaznak, különösen visszaesés vagy más kezelések sikertelensége esetén.

A rákos sejtek elpusztítását célzóintenzív kemoterápiát követően a csontvelőből korábban begyűjtött és lefagyasztott őssejteket újra befecskendezik a csontvelő helyreállítása érdekében. Ez a terápia hosszan tartó kórházi kezelést és hosszú távú megfigyelést igényel.

Törökországban a nagyobb egyetemi kórházak és magánklinikák kínálják ezt a fajta őssejtkezelést. Törökország valóban a csontvelőátültetésre vágyó nemzetközi betegek egyik legkedveltebb célpontja.

Őssejtek, forradalom az esztétikai orvoslásban

Az esztétikai orvoslás területén az őssejtterápiák valódi forradalmat jelentenek. Regeneráló tulajdonságaiknak köszönhetően ajtót nyitnak a bőrfiatalítás, a hegkorrekció és az öregségi foltok kezelése előtt.

Bőrfiatalítás, a bőr textúrájának javítása és a ráncok kezelése

Azőssejtek sejtszinten javítják és fiatalítják a bőrt. Elősegítik az új bőrsejtek növekedését, fokozzák a kollagéntermelést és javítják a bőr rugalmasságát. És ez minden, ami ehhez kell!

Az eredmény feszesebb, fiatalosabbnak tűnő bőr, kevesebb ránccal és finom vonallal.

Hegkorrekció az őssejtkezelésnek köszönhetően Törökországban

De ezekkel a képességekkel az őssejtek a hegeket, különösen a hipertrófiás és keloid hegeket is hatékonyan tudják kezelni. Ezek a gyulladásos hegek a kollagén túltermeléséhez kapcsolódnak a gyógyulási folyamat során.

Emelkedett, gyakran vörös, vastag kinövések formájában jelennek meg. És viszkethetnek.
Törökországban, ahol ez a műtét gyakori, az őssejtterápiák hatékonynak bizonyultak e csúnya hegek csökkentésében.

Az öregségi foltok kezelése sejtterápiával Törökországban

Az öregségi foltok őssejtekkel is kezelhetők. A sejtmegújulás serkentésével ezek a terápiák hatékonyan csökkentik az életkorral összefüggő pigmentfoltokat. A bőr egyenletesebbnek és ragyogóbbnak tűnik.

Számos török klinika és kórház már kínálja ezeket a forradalmi kezeléseket, olyan élvonalbeli technikákat alkalmazva, mint például az őssejtekkel dúsított zsír injekciók.

Az eredmények láthatóak: a bőr fiatalabbnak, feszesebbnek és ragyogóbbnak tűnik, a ráncok, a bőrpír és a gyulladások láthatóan csökkennek. A hatások pedig tartósak. A sejtes fiatalság igazi szökőkútja!

Haj: őssejtek a haj megmentésére

A haj területén az őssejtes kezelések több mint ígéretesek az alopecia és a kopaszság elleni küzdelemben, mind a férfiak, mind a nők esetében.

Ezek a terápiáksokkal több mint egyszerű hajátültetés, azőssejtek regeneráló tulajdonságait kihasznál vastimulálják a hajhagymákat és fokozzák a haj növekedését.

A férfiak kopaszsága, a férfiak 70%-át érintő csapás


A férfias kopaszság a férfiak mintegy 70%-át érinti. Általában 30 és 40 éves kor között kezdődik, néha már serdülőkorban, és ezt a fokozatos hajhullást a férfi hormonok és genetikai tényezők befolyásolják.

A halánték és/vagy a fejkorona elvékonyodásában nyilvánul meg

Női típusú kopaszodás, gyakran a hormonális egyensúlyhiány a hibás


A nőket sem kíméli a kopaszodás. A nők 2-3%-át érinti, és 12 és 40 éves kor között kezdődhet. A legtöbb férfitól eltérően a hajhullás a teljes fejbőrre kiterjedően diffúzabb. Általában itt is hormonális és genetikai tényezők okolhatóak.

Alopecia: hirtelen, visszafordítható hajhullás


Az alopeciát a teljes fejbőrön jelentkező hirtelen, kiterjedt hajhullás jellemzi. Okozhatja stressz, fáradtság, vashiány, bizonyos gyógyszerek, kemoterápia vagy sugárkezelés.

Szerencsére a hajhullás gyakran visszafordítható, miután a kiváltó tényezőt kezelték, ellentétben a hegesedő alopeciával, amely tartósan elpusztítja a hajhagymákat.

hajátültetés előtt után Isztambul 1 1

Török klinikák, az őssejtes hajterápia úttörői

Sokat hallunk Törökországról ezeknek a hajbeültetéseknek a kapcsán. De a kopaszság kezelése sokkal többről szól, mint az implantátumokról.

Törökország a tökéletes úti cél az őssejtes hajterápiák előnyeinek kihasználására. Orvosi csapatainak szakértelme és élvonalbeli infrastruktúrája páratlan ezen a területen.

Számos technika áll rendelkezésre:

  • Haj mezotranszplantáció (Rigenera-módszer)

Ennek során a páciens hajhagymáiból kinyert őssejteket fecskendeznek vissza a fejbőrbe, hogy újra aktiválják a szunnyadó hajhagymákat és elősegítsék a hajnövekedést.

  • Adipocita őssejtkoncentrátum befecskendezése

Ezek a zsírleszívással kinyert sejtek olyan növekedési faktorokat szabadítanak fel, amelyek stimulálják a szőrtüszőket.

  • In vitro tenyésztett tüsző őssejtek transzplantációja

Ez a még fejlesztés alatt álló technika új távlatokat nyit.

Sűrűbb, jobb minőségű haj az őssejteknek köszönhetően

Az alkalmazott módszertől függetlenül a hajhullás megállt, és a legtöbb kezelt páciensnél 2-6 hónapon belül progresszív visszanövekedést figyeltek meg.

A meglévő haj sűrűsége és vastagsága javul, ami összességében teltebb, jobb minőségű hajat eredményez.

A kezelés pedig nagyon jól tolerálható.
Hölgyeim és uraim, búcsút mondhatnak a kopaszságnak.

Kardiológia és őssejtek: terápiák a szív számára

A kardiológiában az őssejtterápiák új távlatokat kínálnak a sérült szívizom regenerálására és a szívműködés javítására. Ígéretes klinikai kísérletek folynak számos betegséggel kapcsolatban.

Szívelégtelenség: sejtterápia a leállt szív újjáélesztésére

A szívelégtelenség az, amikor a szív nem képes elegendő vért pumpálni a szervezet megfelelő oxigénellátásához. Fáradtság, légszomj és néha ödéma formájában jelentkezik.

Lehet akut (hirtelen) vagy krónikus (progresszív). Jelenleg is folynak sejtterápiás kísérletek, amelyekben csontvelőből, zsírszövetből vagy szív őssejtekből származó őssejteket használnak a leépülő szívizom regenerálására.

Szívinfarktus: a szív helyreállítása őssejtek segítségével

A szívinfarktus a szívroham tudományos megnevezése.
Ezt a szörnyű rohamot a szívizom egy részének oxigénhiány miatti pusztulása okozza, gyakran egy elzáródott koszorúér következtében.

Klinikai kísérletek során őssejtek (csontvelőből, szívből vagy embrionális őssejtekből származó) transzplantációját tesztelik a károsodott területre, hogy a szívizomszövet regenerálódjon és javuljon a funkciója.

Angina pectoris: az új erek képződésének serkentése

Az angina pectoris a szív oxigénhiánya által okozott mellkasi fájdalom. Általában a koszorúerek szűkületéhez kapcsolódik, és a szívrohamot megelőző egyik figyelmeztető jel lehet.

Itt jön a képbe a sejtterápia. Célja az új erek képződésének (angiogenezis) serkentése a szívizom vérellátásának javítása érdekében.

Kardiomiopátia: az őssejtek ígéretes útja

A kardiomiopátiák a szívizomzat betegségei. Az izom túltágulhat, megvastagodhat vagy megmerevedhet, ami rontja a vér pumpálását.

Számos preklinikai és klinikai vizsgálat értékelte az MSC-k (mesenchymális őssejtek ) értékét ebben a kórképben. Az MSC-k olyan felnőtt őssejtek, amelyek különböző szövetekben (csontvelőben, zsírszövetben stb.) találhatók.

Megőrizték embrionális eredetük emlékét és azt a varázslatos képességet, hogy a szervezet igényeinek megfelelően csont-, porc-, izom- vagy zsírsejtekké alakuljanak át.

Kardiomiopátiák esetében képesek regenerálni a sérült szívizmot, és javítani a tüneteket és a kamrafunkciót.

Tüdőhipertónia: egy ígéretes sejtterápiás kísérlet

A pulmonális artériás hipertónia (PAH) ritka és súlyos betegség, amelyet a tüdőartériák rendellenes nyomásemelkedése jellemez. Nagy terhet ró a szívre, különösen a jobb kamrára, amely a vért a tüdőbe pumpálja. Ez végső soron szívelégtelenséghez vezethet.

Egy korai, őssejtekkel végzett kísérlet biztató eredményeket mutatott a PAH-ban szenvedő betegeknél, a szív- és tüdőfunkció enyhe javulását. A vizsgálat azonban mindenekelőtt azt bizonyította, hogy a kezelés jól tolerálható, nem voltak rövid vagy hosszú távú mellékhatások vagy immunológiai reakciók.

A sejtterápia tehát nagy reményt ad a szívszövet regenerálására. Számos klinikai vizsgálat van folyamatban a különböző típusú őssejtek értékelésére. Ha az eredmények megerősítést nyernek, ezek a megközelítések forradalmasíthatják e súlyos betegségek kezelését, kiegészítve a jelenlegi kezeléseket.

A gyomor-bélrendszeri betegségek őssejtterápiái

Az emésztőrendszer krónikus betegségei, például a krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD), a hasnyálmirigy-gyulladás és a májbetegségek gyakran nehezen kezelhetők.

Az őssejtterápiák, különösen a mesenchymális őssejtek (MSC) azonban reményt adnak a szövetek regenerálására és a gyulladás szabályozására.

Őssejtek az IBD kezelésére: Törökország élen jár a kutatásban

A Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás egyaránt krónikus gyulladásos bélbetegség. A Crohn-betegség az egész emésztőrendszert érintheti a szájtól a végbélnyílásig, míg a fekélyes vastagbélgyulladás a vastagbélre és a végbélre korlátozódik.

De mindkét esetben a tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, a krónikus hasmenés (néha véres), valamint az étvágy- és súlyvesztés.

A mesenchymális őssejtek (MSC) segítenek a gyulladás csökkentésében és a bélfalak helyreállításában. Az MSC-k helyi alkalmazása a Crohn-betegségben a perianális fisztulák esetében is hatékony.

Ezekkel az őssejtterápiákkal kapcsolatos klinikai kísérletek folyamatban vannak, különösen Törökországban, amely ezen a területen élen jár.

Hasnyálmirigy-gyulladás: MSC-k a hasnyálmirigy regenerálására

A hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy gyulladása. Gyakran epekő vagy krónikus alkoholizmus okozza. Tünetei az erős hasi fájdalom, hányinger és hányás.

Az MSC-terápiákat a károsodott hasnyálmirigy-szövet regenerálására és a gyulladás modulálására vizsgálják. Jelenleg klinikai kísérletek folynak.

Cirrózis és májzsugorodás: MSC-k a máj helyreállítására

  • A nem alkoholoszsírmájbetegség (NAFLD) a zsír felhalmozódása a májban. Semmi köze a túlzott alkoholfogyasztáshoz. Inkább az elhízáshoz vagy különösen a cukorbetegséghez kapcsolódik. Gyulladással és fibrózissal járó steatohepatitis (NASH), majd cirrózis alakulhat ki;
  • Amájfibrózis a májsejteket fokozatosan helyettesítő szövetek kóros felhalmozódása. A máj ekkor egyre inkább diszfunkcionálissá válik;
  • Acirrózis súlyos krónikus májbetegség. Ez a fibrózis progresszív fázisa.

Az MSC-k antifibrotikus, gyulladáscsökkentő és regeneráló tulajdonságait ezért különösen ezekben a kórképekben vizsgálják. I. és II. fázisú vizsgálatok bizonyították az MSC-infúziók biztonságosságát különböző betegeknél. És a májfunkció javulását.

Akár a gyulladás modulálásáról, akár a szövetek regenerálásáról vagy a szervfunkciók helyreállításáról van szó, az őssejtterápiák reményt adnak az ilyen betegségekben szenvedő betegeknek a jövőre nézve. És Törökországnak minden szándéka megvan arra, hogy jelentős szerepet játsszon ezekben a terápiás előrelépésekben.

Őssejtek, új életre keltés a tüdőgyógyászatban

A sejtterápiát a pulmonológia területén is nagy várakozás előzi meg. De mely krónikus tüdőbetegségek részesülhetnek előnyben?

Cisztás fibrózis

A cisztás fibrózis egy genetikai betegség, amely elsősorban a tüdőt és az emésztőrendszert érinti. Jellemzője a sűrű, viszkózus váladék, amely elzárja a légutakat és az emésztőrendszert. Ez visszatérő tüdőfertőzésekhez, emésztési problémákhoz és gyermekeknél növekedési zavarokhoz vezet.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) egy gyűjtőfogalom, amely magában foglalja a COPD-t (krónikus obstruktív tüdőbetegség) és a tüdőtágulást. A légutak fokozatosan elzáródnak. A légzés nehézzé válik. Egyéb tünetek közé tartozik a krónikus köhögés, a nyálkatermelés és a légszomj.

Idiopátiás tüdőfibrózis

Az idiopátiás tüdőfibrózis egy ritka betegség, amelyben a tüdőben ismeretlen okokból progresszív hegesedés alakul ki. A májfibrózishoz hasonlóan a tüdő egyre nehezebben képes normálisan működni. A betegek pedig mindig légszomjasak.

Ezekben a betegségekben sok közös pont van. A jelenlegi kezelések pedig főként a tünetek enyhítésére irányulnak. Ezért az őssejtterápia nagy reményeket ébreszt a károsodott tüdőszövet regenerálására.

Az őssejtterápiák ezeknek a tüdőbetegségeknek az esetében

Jelenleg többféle megközelítést is vizsgálnak:

  • Mesenchymális őssejtek befecskendezése, amelyek gyulladáscsökkentő és regeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek. Segíthetnének a tüdőkárosodás helyreállításában a COPD, az emphysema és a tüdőfibrózis esetében. A korai klinikai kísérletek biztató eredményeket mutattak.
  • Őssejtek endobronchiális beadása súlyos tüdőtágulás kezelésére. Az egyik tanulmány a légzésfunkció és az életminőség javulásáról számolt be 12 hónap elteltével.
  • Genetikailag módosított őssejtek alkalmazása terápiás gének cisztás fibrózisos betegek tüdejébetörténő bejuttatására. Ez még kísérleti stádiumban van.

Törökország intenzíven részt vesz a krónikus tüdőbetegségek őssejtterápiáinak kutatásában. Szakosodott központjai, különösen Isztambulban, aktívan részt vesznek a nemzetközi klinikai vizsgálatokban. A török csoportok különösen az inhalációs vagy endobronchiális MSC-k beadására vonatkozó protokollok optimalizálásán dolgoznak, ami ígéretes megközelítés a tüdő célzott kezelésére.

Őssejtterápia Törökországban: a reproduktív rendellenességek leküzdése

A reproduktív rendellenességek, legyenek azok férfiak vagy nők, jelentős hatással vannak a párok életminőségére és jólétére. Az őssejtterápiák azonban itt is új távlatokat kínálnak.

Korai menopauza: őssejtek a petefészek órájának újraindítására

Korai menopauzáról akkor beszélünk, ha a menstruáció 40 éves kor előtt leáll. Ezt a petefészek petesejt-tartalékának idő előtti kimerülése okozza. A tünetek megegyeznek a menopauza tüneteivel (hőhullámok, hüvelyszárazság stb.), a meddőség további kockázatával.

Az őssejtek befecskendezése a petefészkekbe azonban regenerálhatja ezt a petefészek tartalékot. Bíztató kísérletek beszámoltak a menstruáció újraindulásáról, sőt egyes betegeknél spontán terhességről is. Annál több okunk van arra, hogy reményt adjunk az ebben a kórképben érintett nőknek.

Erekciós zavarok: őssejtek a javuláshoz

A merevedési zavar a kielégítő szexuális együttléthez elegendő merevedés elérésének vagy fenntartásának képtelensége. Ennek pszichológiai, érrendszeri, neurológiai vagy hormonális okai lehetnek.

Korai kísérletek kimutatták, hogy az őssejtek befecskendezése a péniszbe javíthatja a merevedési funkciót. Innovatív megközelítés ennek a sok férfit érintő rendellenességnek a kezelésére.

Endometriózis: őssejtek a rejtély megfejtésére

A méh nyálkahártyáját méhnyálkahártyának nevezzük.
Az endometriózisban szenvedő nőknél ez a nyálkahártya a méhen kívül, a petefészkeken, a petevezetékeken vagy a hashártyán fejlődik ki rendellenesen.

Kismedencei fájdalmat, nehéz és fájdalmas menstruációt és néha meddőséget okoz. A betegség okai még mindig ismeretlenek. De a szervezetben szétszóródott endometriális őssejtek hipotézise nagyon koherensnek tűnik.

Ebben az esetben a sejtterápia lehetővé teheti, hogy célzottan ezeket a kóros sejteket célozzák meg. Lenyűgöző lehetőség e betegség rejtélyeinek megfejtésére.

Menstruációs zavarok: őssejtek a menstruáció segítésére

A menstruációs zavarok közé tartozik a rendszertelen menstruáció, a fájdalmas menstruáció, a túl erős menstruáció vagy akár a menstruáció elmaradása. E rendellenességek hátterében hormonális egyensúlyhiány, méh rendellenességek, endometriózis stb. állhat

Az őssejtterápiák új lehetőségeket kínálhatnak a ciklusok szabályozására és a tünetek enyhítésére. Jelenleg is folynak kutatások e technikák kifejlesztésére.

Törökországban több ismert klinika, például a Fertility Crete MAP központ és az NBScience már kínál őssejtkezeléseket meddőség és merevedési zavarok kezelésére. Új reményt adnak az e rendellenességekben érintett emberek millióinak.

Immunrendszer: megoldás az autoimmun betegségekre és a transzplantációra?

Az immunrendszer a pajzsunk, amely megvéd minket a külső agresszióval szemben. Sajnos bizonyos esetekben tévesen a testünk egészséges szöveteit kezdi támadni. Ezeket autoimmun betegségeknek nevezzük. Mik ezek?

Sclerosis multiplex

A szklerózis multiplexben az immunsejtek elpusztítják az agyban és a gerincvelőben lévő idegrostokat körülvevő mielinhüvelyt, ami motoros, érzékszervi és kognitív problémákat okoz.

Lupus

A szisztémás lupusz eritematózusz (SLE) egy autoimmun betegség, amely a bőrt, az ízületeket, sőt néha még a vesét, a szívet vagy a tüdőt is megtámadja.
Az SLE tünetei egyénenként nagyon eltérőek, a leggyakoribbak az intenzív fáradtság, az ízületi fájdalom, a bőrkiütések és a fejfájás.

Reumás ízületi gyulladás

A reumatoid artritiszben az immunrendszer fokozatosan elpusztítja a porcot. Ez az ízületek krónikus gyulladását okozza, súlyos fájdalommal és deformitással, főként a kezekben, csuklókban és lábakban.

Allergia

Igen, az allergia is maladaptív immunreakció. De ezek nem autoimmun betegségek a szó szoros értelmében. Ezúttal a támadások olyan, normálisan ártalmatlan külső anyagok (allergének) ellen irányulnak, mint a pollenek, poratkák, bizonyos élelmiszerek stb. Légzőszervi, bőr- vagy emésztési tünetekben nyilvánulnak meg.

Az őssejtek érdekes megoldásokat kínálnak ezekre az immunbetegségekre.

Őssejtterápia az immunrendszer újraindítására

A leukémia kezelésére szolgáló vérképző őssejt-transzplantáció témáját már érintettük. Az autoimmun betegségek esetében az orvosok a szklerózis multiplex, a lupusz vagy a poliartritisz bizonyos súlyos formáinál alkalmazzák ezeket, hogy a kemoterápiát követően “visszaállítsák” az immunrendszert.

Ez a radikális megközelítés kiküszöböli az önreaktív immunsejteket, és új, toleráns immunrendszert hoz létre.
Az eredmények lenyűgözőek, hosszan tartó remissziót, sőt gyógyulást eredményeznek.

Különböző őssejtek az autoimmun betegségek kezelésére

A mesenchymális őssejtek (MSC) nagy érdeklődésre tartanak számot e betegségek kezelésében. Ezek képesek szabályozni a túlzott immunválaszt és elősegíteni a sérült szövetek regenerálódását. Jelenleg klinikai kísérletek folynak hatékonyságuk felmérésére a szklerózis multiplex, a lupusz és a reumatoid artritisz esetében, és a kezdeti eredmények biztatóak. Az MSC-k a súlyos allergiák kezelésében is érdekesek lehetnek.

Szerv- és szövetátültetések: őssejtek a játék megváltoztatására

A transzplantációk területén az őssejtek ígéretes új kilátásokat kínálnak a :

  • Az átültetésre rendelkezésre álló szervek számának növelése:

1) Azzal, hogy lehetővé válik új, működőképes szervek “növesztése” laboratóriumban a beteg saját őssejtjeiből (szöveti biomérnökség). Ez enyhíthetné a donorszervek jelenlegi hiányát.
2) Azáltal, hogy regeneratív sejtterápiávalhelyreállítják a korábban nem átültethetőnek tartottsérült szerveket.

  • A transzplantáció utáni graft túlélés és funkció javításával:

1) A szerv eltávolítása és konzerválása során okozott károsodások kezelésével, az őssejtek regeneráló tulajdonságainak köszönhetően.
2) A graft jobb integrációjának és revaszkularizációjának elősegítésével, az őssejtek által szekretált növekedési faktorok révén.

  • A graft kilökődésének és az immunszuppresszánsok szükségességének csökkentése révén

A graft kilökődése ugyanazon az elven működik, mint az imént látott autoimmun betegségek. Az immunrendszer nem ismeri fel az idegen testet, és megtámadja azt.
Számos klinikai kísérlet már biztató eredményeket mutatott, nevezetesen az MSC-k befecskendezésével a vese-, máj- vagy szívátültetések kilökődésének megelőzésére.

  • A transzplantáció utáni szövődmények, például a fibrózis és a szűkület kezelése

A sejtterápiák tehát forradalmasítani fogják a transzplantáció területét, mivel a szervhiány, a kilökődés és a transzplantáció utáni komplikációk kihívásaira is választ adnak.

Mit hoz a jövő az őssejtterápia számára Törökországban?

Az orvostudományban új korszak van kialakulóban. Lenyűgöző! Fordulóponthoz érkeztünk… Az őssejtekkel kapcsolatos alapkutatás kezd konkrét klinikai alkalmazásokba átcsapni.

A kísérletek egyre szaporodnak. Az eredmények halmozódnak. És egyre több a bizonyíték a hatékonyságra. Azon vagyunk, hogy a gyógyítás gyógyászatából a regeneráció gyógyászatává váljunk, amely képes gyógyítani ott, ahol eddig csak enyhíteni tudtunk.

És ebben a jövő felé tartó versenyben Törökország előnyben van. Korszerű orvosi infrastruktúrájával, valamint magasan képzett kutatókból és klinikusokból álló csapataival már most is az innovatív sejtes kezelések vezető célpontja.

A világ minden tájáról érkeznek betegek Törökországba őssejtterápiákért olyan különböző területeken, mint a neurológia, a kardiológia és az esztétikai orvoslás.

Az ellátás minősége, a csapatok szakértelme és a versenyképes árak vonzzák a legfejlettebb terápiákat kereső férfiakat és nőket.

Míg számos ország, különösen Európában, még mindig küzd a sejtterápiák klinikai gyakorlatba való beépítésével, mivel korlátozó szabályozások hátráltatják őket, Törökország előfutár és modell.

Vegye igénybe az INGYENES értékelést!

Kérésre és
az Ön részéről semmilyen kötelezettség nélkül.

100% ingyenes tanácsadás. Elemezzük az Ön helyzetét, igényeit és elvárásait. És megbecsüljük a szükséges költségvetést: Repülés + szálloda + taxi + kezelés.

A folyamat felett mindenkor teljes mértékben Ön rendelkezik. Teljes lelki nyugalom.

A szerzőről

William

A nevem William Royer, és orvosi szakíró vagyok, aki komplex tudományos adatok megírásában jártas. Szakterületem az immunológia és a hematológia. Nagy inspirációt jelent számomra a különböző egészségügyi szakemberekkel, köztük orvosokkal, ápolókkal és betegjogi képviselőkkel való szoros együttműködés. Emellett recenziókat is publikálok.

‍👩‍⚕ KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT ➡️