Gyakran ismételt kérdések az IVF-ről

gyakran ismételt kérdések fiv 1
Írta Laurence

Mivel a világon a leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós technológia a babát váró párok számára, nem meglepő, hogy sok-sok kérdés merül fel az in vitro megtermékenyítéssel (IVF) kapcsolatban!

Kiválasztottuk a TOP kérdéseket, amelyeket kapunk:

  • Mi az az IVF-kezelés és hogyan működik?
  • Fájdalmas-e az IVF eljárás?
  • Mennyi ideig tart teherbe esni IVF segítségével?

1. Mi az IVF-kezelés és hogyan működik?

Az in vitro megtermékenyítés a leghatékonyabb és legszélesebb körben alkalmazott meddőségi kezelés a világon.

Az IVF olyan eljárások sorozata, amelyek során a petesejtet a nő testén kívül, egy erre szakosodott laboratóriumban termékenyítik meg. Gyakran azután végzik el, hogy a terhesség megkísérlésének más módszerei kudarcot vallottak.

Kezdetben általában termékenységi gyógyszereket írnak fel, hogy segítsék a petesejt fejlődésének serkentését. Még ha a nőnek nincsenek is peteérési problémái, a gyógyszerek segítenek abban, hogy egyetlen petesejtnél több termelődjön, ami javítja a terhesség esélyét. Általában 10-20 petesejtet vesznek ki a petefészekből egy kis tű segítségével. Az egészséges, érett petesejteket egy speciális közeggel és spermiumokkal keverik össze egy erre szakosodott laboratóriumban, hogy megtermékenyítsék a petesejteket. Átlagosan a begyűjtött petesejtek körülbelül kétharmada elég érett a megtermékenyítéshez.

A petesejt megtermékenyítésének két módja van:

  • Hagyományos megtermékenyítés, amikor a petesejtet és a spermiumot egy üveg Petri-csészében egyesítik, majd inkubálják.
  • A másik lehetőség az intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI), amikor a spermiumot egy tű és egy kifinomult operációs mikroszkóp segítségével juttatják a petesejtbe. Az ICSI-t az esetek körülbelül 70%-ában alkalmazzák, amikor a megtermékenyítés kevésbé valószínű olyan tényezők miatt, mint a spermiumok rossz minősége vagy korábbi IVF sikertelenség.

Az IVF-csoport (orvosok és embriológusok) az IVF-ben részt vevő párra vonatkozó számos tényező alapján dönti el, hogy melyik módszert alkalmazzák. Mindkét módszer megközelítőleg azonos sikerességi aránnyal rendelkezik.

Miután az embriók kifejlődtek, egy embriószakértő megvizsgálja és osztályozza őket. A legjobb minőségű embriót választják ki az átültetésre; a többi jó minőségű embriót lefagyaszthatják későbbi felhasználásra. Az embrióátültetésre általában a petesejtek kinyerése után 5-6 nappal kerül sor, de néha már korábban, a második vagy harmadik napon. Általában egyetlen embriót helyeznek át a méhbe, hogy elkerüljék a többes terhességet, amely a babák és az anyák számára nagyobb komplikációk kockázatával jár. Azt remélik, hogy az embrió egy-két napon belül kikel és beágyazódik a méhnyálkahártyába, ahol magzattá fejlődik tovább.

Körülbelül 12 nappal az embrióátültetés után vérből végzett terhességi tesztet végeznek, és ha a terhesség megerősítést nyer, vérvizsgálatokkal és esetleg ultrahangvizsgálattal követik Önt, hogy megerősítsék az életképességet, és hogy többes terhességről van-e szó. Ha a terhesség a 9-10. héten normálisnak tűnik, akkor Önt visszautalják szülészorvosához!

Ha többet szeretne megtudni az egész folyamatról, olvassa el cikkünket: Hogyan működik az IVF lépésről lépésre?

2. Fájdalmas az IVF eljárás?

Nem.

Az IVF-eljárás néhány olyan szakasza van, amely enyhe kellemetlenséget okozhat, az alábbiakban leírtak szerint. Nagyon ritka, hogy kisebbnél nagyobb fájdalmat tapasztaljon.

A legtöbb termékenységi gyógyszert injekció formájában adják be. Manapság könnyen beadható technológiát – például tollat – használnak, ami előrelépés a néhány évvel ezelőtt beadottakhoz képest

A petesejtek kinyerése egy sebészeti eljárás, amelynek során eltávolítják a petesejteket a petefészkéből. Egy kis tűt használnak, amely a hüvely felső részén keresztül az egyik, majd a másik petefészekbe vezet. Egy altatóorvos szorosan felügyeli az Ön intravénás nyugtatását, és a kevesebb mint 30 perces eljárás során nem érezhet fájdalmat vagy kellemetlenséget.

Az eljárás napján enyhe görcsöket tapasztalhat, amelyek általában másnapra megszűnnek. A petefészkek petefészek-stimuláció révén történő kitágulása miatt teltségérzetet és/vagy nyomásérzetet érezhet, amely néhány hétig tarthat.

Az embrióátültetés során egy puha, rugalmas, vékony katétert használnak az embriónak a méhbe történő átültetéséhez. Hasi ultrahangvizsgálat biztosítja, hogy a katéter hegye a beültetéshez a legjobb helyre helyezze az embriót. A fájdalom és a kellemetlen érzés ritka, és az élményt a hüvelyi kenethez hasonlítják.

3. Mennyi időbe telik teherbe esni IVF segítségével?

Egy IVF-ciklus körülbelül két hónapig tart. A 35 év alatti nők az első IVF-peteérés és az azt követő embrióátültetés(ek) körülbelül fele annyi idő alatt esnek teherbe és vállalnak gyermeket.

Azoknak a nőknek, akik az első IVF-ciklus után nem esnek teherbe, még mindig nagyon jó esélyük van arra, hogy a második és a harmadik IVF-ciklus során teherbe esnek, sőt még több is. Számos tényező befolyásolja, hogy Ön IVF segítségével teherbe essen és egészséges gyermeke szülessen. Orvosa általában meg tudja mondani, hogy miért nem esik teherbe, és el tudja magyarázni, hogy milyen esélyei vannak arra, hogy IVF segítségével babát szüljön.

Az életkor az a tényező, amely leginkább befolyásolja az IVF sikerességi arányát. Az IVF útján történő szülések átlagos százalékos aránya az életkor szerint a következő :

  • 10% a 35 év alatti nők esetében
  • 3% a 35-37 éves nők esetében
  • 1% a 38-40 éves nők esetében
  • 7% a 40 és 42 év közötti nők esetében
  • 10% a 42 év feletti nők esetében

E statisztikák mellett fontos megjegyezni, hogy az élve születés kumulatív sikerességi aránya minden nő esetében növekszik a további IVF-ciklusokkal. Az idősebb nők esetében azonban a sikerességi arány alacsonyabb marad. Továbbá a Betegségellenőrző Központok (CDC) nemrégiben megfigyelték, hogy az IVF sikerességi aránya minden egyes korcsoportban nőtt az elmúlt években, ahogy a technikák és a tapasztalatok fejlődtek,

Bármelyik termékenységi klinikán is megkérdezheti, hogy mi az IVF sikerességi aránya. Ne feledje, hogy a klinikák sikerességi aránya a páciensek jellemzőitől és a betegellátás egyénre szabottságától függően változik, ezért nem ez az egyetlen tényező, amelyet figyelembe kell venni a termékenységi klinika kiválasztásakor.

Sok pár első alkalommal sikertelen, és az IVF-ciklusok folytatása gyakran azzal jár, hogy minden egyes alkalommal, amikor nem működik, külön kezelési ciklust kell vásárolni. Bár a legtöbb páciens úgy dönt, hogy a kezelést egy-egy ciklusonként finanszírozza, a többciklusos terv választása nagyobb esélyt kínál az IVF sikerére és alacsonyabb költséget jelent ciklusonként.

Vegye igénybe az INGYENES értékelést!

Kérésre és
az Ön részéről semmilyen kötelezettség nélkül.

100% ingyenes tanácsadás. Elemezzük az Ön helyzetét, igényeit és elvárásait. És megbecsüljük a szükséges költségvetést: Repülés + szálloda + taxi + kezelés.

A folyamat felett mindenkor teljes mértékben Ön rendelkezik. Teljes lelki nyugalom.

A szerzőről

Laurence

A nevem Laurence Tung. Orvosi szakíró vagyok, aki több területen is rendelkezik tudományos ismeretekkel. A közelmúltban olyan terápiás területekkel foglalkoztam, mint a reumatológia és a hiperkoleszterinémia. Szaktudásom van továbbá a genomika, az epigenetika, a molekuláris biológia és a biokémia területén. Segítek ennek a weboldalnak az orvosi turizmusról szóló minőségi cikkek közzétételében.

‍👩‍⚕ KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT ➡️