Hogyan működik az IVF? 8 szakasz van!

terhes 193839_640 1
Írta Laurence

Megborzong a “mesterséges megtermékenyítés” (IVF) szó hallatán? Nos, nincs mitől félnie, mivel az IVF már 40 éve létezik, és ma már világszerte általánosan használják, hogy egészséges babákat hozzanak a világra.

Az orvosi beavatkozásokat és technológiákat ma már mindenféle orvosi eljárás során gyakran alkalmazzák, és az IVF csak egy ezek közül, amely hozzájárulhat a boldog kimenetelhez.

Az IVF szó szerint azt jelenti, hogy “üvegben történő megtermékenyítés”, csakhogy ma már nem üvegben, hanem műanyagban történik. Az eljárás során a petesejtet spermiummal termékenyítik meg egy testen kívüli inkubátorban, majd a legjobb embriót a nő méhébe ültetik. Az egész folyamat az embrió átültetéséig általában három-négy hétig tart.

Ha a kezdeti konzultáció (vizsgálat és diagnózis) után a szakember úgy ítéli meg, hogy az IVF a legjobb megoldás az Ön számára, akkor az alábbiakban az IVF-kezelés 8 szakaszát találja:

  • 1. szakasz: A kezelés megkezdése
  • 2. lépés: Petefészek-stimuláció
  • 3. lépés: Az injekció beadásának megkezdése
  • 4. szakasz: petesejtek kinyerése és spermagyűjtés
  • 5. szakasz: Megtermékenyítés (megtermékenyítés) és embriófejlődés
  • 6. szakasz: Embrióátültetés
  • 7. szakasz: luteális fázis
  • 8. szakasz: Terhességi teszt

Itt találja a lépésről-lépésre történő részleteket:

Szakasz: A kezelés megkezdése

A rendszeres menstruációs ciklus során az agyalapi mirigy hormonok – a luteinizáló hormon (LH) és a tüszőstimuláló hormon (FSH) – együttesen dolgoznak azon, hogy a petefészekben lévő, folyadékkal teli tüszőből petesejt nőjön és szabaduljon fel. Bár minden hónapban sok tüsző kezd növekedni, csak egy lesz elég érett a peteéréshez. Az ovulációt (a petesejt felszabadulását a petefészekből) az LH emelkedése váltja ki körülbelül két héttel a menstruáció kezdete előtt.

Másrészt, egy spanyolországi IVF-ciklus során kívánatos, hogy egyszerre több petesejt érjen be az FSH injekcióknak köszönhetően, egy kiváltó injekcióval, amelyet a fejlődő petesejtek érlelésére adnak a petesejtek kinyerése előtt. Ezért van szükség az “agyalapi szuppresszióra”.

Az IVF-kezelésnek különböző formái vannak: az agyalapi mirigy szuppresszióval a stimuláció megkezdése előtt (néha “hosszú leszabályozásnak” nevezik), és az agyalapi mirigy szuppresszióval a stimuláció megkezdése után (néha “antagonista ciklusnak” nevezik).

Kezelőorvosa az Ön egyéni igényeinek leginkább megfelelő ciklustípust fogja kiválasztani.

Az Ön termékenységi koordinátora részletes tájékoztatást nyújt Önnek az Ön konkrét kezelési ciklusáról, beleértve az időzítést és a gyógyszeres kezelést is. Azt is megmutatja Önnek, hogyan kell beadni a napi FSH-injekciókat, és utasításokat ad minden egyéb gyógyszeres kezelésre vonatkozóan, amelyre a kezelési ciklusa során szüksége lehet.

2. lépés: Petefészek-stimuláció

Ebben a szakaszban a petefészkeket gyógyszerekkel stimulálják a petesejteket tartalmazó tüszők növekedésének ösztönzésére. Ezt a stimulációt 9-14 napon keresztül naponta beadott FSH-injekciókkal érik el. Az alkalmazott FSH adagja valamivel magasabb, mint a nő által természetes módon termelt adag – abban a reményben, hogy több tüsző növekedését serkentik.

A petefészkek reakcióját ultrahangvizsgálatokkal és rendszeres vérvizsgálatokkal ellenőrzik. A legtöbb nő megtanulja, hogy maga adja be az injekciókat, vagy a partnere segíthet neki, így csökkentve a klinikán tett látogatások számát.

3. szakasz: Az injekció beadása

A petefészek-stimulációs fázis akkor ér véget, amikor az ultrahangvizsgálatok azt mutatják, hogy a tüszők száma és mérete megfelelő. Ekkor az FSH és a GnRH agonista/antagonista (hipofízis szuppresszor) injekciókat leállítják. Miután az Ön termékenységi koordinátora megerősítette a műtéti eljárás időpontját, megmondja Önnek az indukciós injekció beadásának pontos időpontját. Ez egy humán koriongonadotropin (hCG) injekció, amely elősegíti a petesejt végső érését és leválasztja azt a tüszőfalról.

A petesejtet a végső injekciót követő második reggelen (34-36 órával később) nyerik ki. A kiváltó injekció beadásának időpontja döntő fontosságú, ezért gondosan jegyezze fel az utasításokkal együtt.

4. szakasz: Peteérés és spermagyűjtés

A szakorvos ezután enyhe nyugtatás mellett folytatja a petesejtek kinyerését vagy “begyűjtését”. Ennek során egy ultrahangvezérelt szondát vezetnek át a hüvelycsatornán keresztül a petefészek minden egyes tüszőjébe, amelyhez egy finom tűt erősítenek. A tüszőben lévő folyadékot ezután egy kémcsőbe szívják ki, és mikroszkóp alatt vizsgálják meg a petesejteket.

Ez az eljárás a kialakult tüszők számától függően 20-30 percet vesz igénybe. A petesejtek kinyerése után Ön egy órát pihen, mielőtt hazamegy. A városi termékenységi központ azt javasolja, hogy a páciensek vegyenek ki egy napot a munkából, és kerüljék a megerőltető testmozgást.

A petesejtek begyűjtésének napján az Ön partnerét megkérik, hogy adja le spermamintáját. A városi termékenységi központ minden klinikáján férfi WC áll rendelkezésre. Ha Önnek és partnerének bármilyen aggálya van a mintavétellel kapcsolatban, kérjük, beszélje meg a munkatársakkal, mielőtt elkezdené a ciklust. Lehetőség van arra, hogy a mintát otthon készítse el és hozza be a klinikára, vagy tartalékként lefagyassza partnere egyik spermamintáját.

5. lépés: Megtermékenyítés (megtermékenyítés) és embriófejlődés

A spermamintát megmossák és koncentrálják, majd körülbelül négy órával a gyűjtés után hozzáadják a petesejtekhez. A spermiumot és a petesejteket egy éjszakára inkubátorba helyezik, és másnap megvizsgálják a petesejteket a megtermékenyülés jeleinek kimutatására. Általában a petesejtek 60-70%-a megtermékenyül, ha a spermaminta normálisnak tűnik.

Az embriológus felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy megbeszélje a megtermékenyítés eredményét és az esetleges kérdéseit. A megtermékenyített petesejteket ezután további 48 órán át az inkubátorban tartják.

Kezelőorvosa javasolhatja az intracitoplazmatikus spermiuminjekciót (ICSI) a kezelés részeként, ha a spermiumok minősége rossz (spermaszám, morfológia vagy mozgékonyság). Az ICSI a férfi meddőség kezelésének egy speciális formája, amely során egyetlen spermiumot fecskendeznek közvetlenül egyetlen érett petesejtbe.

6. szakasz: Embrióátültetés

Az embrióátültetésre két-öt nappal a petesejtek kinyerése után kerül sor. Az átültetésre kiválasztott embriót egy vékony műanyag katéterbe (rugalmas cső) helyezik, amelyet a méhnyakon keresztül a méhbe vezetnek, majd óvatosan kiengedik. Maga a folyamat mindössze néhány percet vesz igénybe, és általában fájdalommentes.

Általában csak egy embriót ültetnek át, kivételes esetekben kettőt – ez az Ön személyes helyzetétől és az embrió minőségétől függ.

Az átültetés után a megmaradt embriók egy része alkalmas lehet vitrifikációra (gyorsfagyasztásra), és ez a lehetőség minden olyan páciens számára elérhető, aki IVF-kezelésen vesz részt Törökországban vagy Spanyolországban, vagy akár Cipruson a PGD IVF esetében.

A lefagyasztott embriók felhasználhatók a következő ciklusokban, ha az első sikertelen volt. A lefagyasztáshoz az embrióknak nem szabad a rendellenes/lassú fejlődés vagy a fragmentáció (sejtbomlás) jeleit mutatniuk.

7. szakasz: luteális fázis

A luteális fázis az embrióátültetés és a terhességi teszt közötti kéthetes időszak. Ez idő alatt fontos, hogy vigyázzon magára, és megőrizze egészségét és jó közérzetét. Arra fogják ösztönözni, hogy a transzfer után 24 órán keresztül korlátozza a megerőltető tevékenységet.

A progeszteron gyógyszer, amelyet a petesejt-eltávolítás után kezd el szedni, néha fáradtságot, hányingert, görcsöket és puffadást okozhat. Fájdalomcsillapítót is bevehet, ha kellemetlen érzéseket érez. Ha bármilyen tünet miatt aggódik, forduljon a termékenységi központjához, és beszéljen a termékenységi koordinátorral.

A terhességi teszt előtt előfordulhat hüvelyi vérzés, de ez nem mindig jelenti azt, hogy a kezelés sikertelen volt. Folytassa a kezelést szolgáló gyógyszeres kezelést mindaddig, amíg a teljes menstruációja meg nem kezdődik és/vagy Ön és szakorvosa meg nem kapja a vérvizsgálat eredményét.

8. lépés: Terhességi teszt

A terhességi vérvizsgálatot körülbelül 14 nappal az embrióátültetés után kell elvégezni. A védőnője telefonon közli Önnel az eredményeket, és tanácsot ad a szülésig vezető út következő lépéseivel kapcsolatban.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az embrióátültetés és a terhességi teszt közötti időszak érzelmekkel és szorongással járhat. Megértjük, hogy ez egy nehéz időszak lehet, és arra biztatjuk Önt, hogy hívja fel a klinikát segítségért, ha nehezen tud megbirkózni a várakozással járó stresszel. Az IVF-kezelés részeként professzionális tanácsadáshoz is hozzáférhet.

Vegye igénybe az INGYENES értékelést!

Kérésre és
az Ön részéről semmilyen kötelezettség nélkül.

100% ingyenes tanácsadás. Elemezzük az Ön helyzetét, igényeit és elvárásait. És megbecsüljük a szükséges költségvetést: Repülés + szálloda + taxi + kezelés.

A folyamat felett mindenkor teljes mértékben Ön rendelkezik. Teljes lelki nyugalom.

A szerzőről

Laurence

A nevem Laurence Tung. Orvosi szakíró vagyok, aki több területen is rendelkezik tudományos ismeretekkel. A közelmúltban olyan terápiás területekkel foglalkoztam, mint a reumatológia és a hiperkoleszterinémia. Szaktudásom van továbbá a genomika, az epigenetika, a molekuláris biológia és a biokémia területén. Segítek ennek a weboldalnak az orvosi turizmusról szóló minőségi cikkek közzétételében.

‍👩‍⚕ KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT ➡️