Hajátültetés: A teljes útmutató A-tól Z-ig

hajbeültetés hajbeültetés külföldön 1
Írta Erika

Ebben az útmutatóban a hajátültetést fontolgatók leggyakoribb kérdéseire adunk választ. Áttekintést adunk arról, hogyan működik az eljárás, milyen eredményekre számíthat, és mire kell figyelnie a hajátültetéssel járó kockázatok minimalizálása érdekében.

ALegjobbKlinika. com tájékoztatja Önt a hajbeültetésről, és segít lefoglalni a hajkezelést a legjobb törökországi klinikákon.

Mi az a hajátültetés?

A hajátültetés egy minimálisan invazív, ambuláns sebészeti eljárás, amely a részleges kopaszságban szenvedő férfiak és nők haját tartósan helyreállíthatja azáltal, hogy új tüszőket ültetnek át a kopaszodó vagy elvékonyodott területekre. Ezt hajbeültetésnek vagy hajátültetésnek is nevezik.

Kik részesülhetnek hajátültetésben?

A hajátültetés bárkinek ajánlott, aki részleges kopaszságban szenved, amely férfi típusú kopaszodás (androgén alopecia), női típusú kopaszodás, hajszálrepedés, vontatási alopecia vagy fejsérülés miatt alakul ki. A hajátültetés a megfelelő jelölteknek tartós, természetes megjelenésű megoldást kínálhat.

Az eljárás nem ajánlott diffúz hajhullásban (krónikus telogen effluvium), foltos kopaszodásban (alopecia areata) szenvedők számára, illetve azok számára, akiknek a donor területen nincs elegendő haj. A műtét 25 év alattiak számára sem ajánlott, mivel nehéz megítélni a donor haj hosszú távú stabilitását és a jövőbeli hajhullás mértékét.

Lásd még: A férfi hajátültetés ára Törökországban

Hol végzik a hajátültetést?

A hajátültetéseket általában Törökországban és Tunéziában végzik. Idővel ezek az országok specialistákká váltak ezen a területen, és a külföldiek hulláma minden évben özönlik a 2 országba a tökéletes hajvágás keresésére.

Hogyan történik a hajátültetés?

A hajátültetést végző sebészek ma kétféle kezelési módszert alkalmaznak: a follikuláris egység extrakciót (FUE) és a follikuláris egység transzplantációt (FUT).

A FUT módszer: Follikuláris egység transzplantáció

  • A hagyományos, az 1950-es években kifejlesztett technika lényege, hogy a sebész helyi érzéstelenítésben egy bőrcsíkot vesz a donor területéről (általában a páciens tarkójáról), azt kisebb graftokra osztja, majd ezeket beülteti a recipiens helyekre.
  • Ennél a módszernél a páciensnek maradandó heg marad a fejbőr eltávolításának helyén, a gyógyulási idő pedig körülbelül 2 hét.

A FUE módszer: Follicular Unit Extraction (follikuláris egység kivonás)

  • Az egyre népszerűbb, mivel sokkal kevésbé invazív és minimális állásidővel jár, a FUE-módszer lényege, hogy a sebész helyi érzéstelenítésben kézzel távolítja el az egyes szőrtüszőket a donorterületről, majd a megfelelő helyekre ülteti be őket, hogy természetes, egységes megjelenést érjen el.
  • Ennél a technikánál a donor területet általában leborotválják (bár egyes sebészek borotválás nélkül alkalmazzák a technikát), és a gyógyulás kevesebb mint 5 nap alatt lezajlik.

Olvassa el a törökországi borotválkozásmentes hajátültetésről szóló beszámolónkat

Mi az a graft?

A graft egy élő szövetdarab, amelyet sebészi úton a test egyik részéből egy másikba helyeznek át. Miután a célterületre helyezték, új vérkapcsolat alakul ki, amely ellátja a gumót.

A szőrtüszők természetes módon 1-4 hajszálból álló csoportokban, úgynevezett tüszőegységekben fejlődnek. A FUE hajátültetésre szakosodott sebészek arra törekednek, hogy a hajszálakat természetes csoportjaikban szedjék ki és ültessék át, hogy elősegítsék az egyenletes hajnövekedést. A sebész minden egyes tüszőegységet (graftot) egy 0,6 mm és 1,0 mm közötti átmérőjű üreges tűvel szed ki. A sebész ezután mikropengékkel (a “Sapphire” pengék nem hagynak heget) és finom tűkkel helyezi be a graftokat a célterületekre, a természetes megjelenés és sűrűség érdekében a graftokat egyenletes mintázatban orientálva.

Hajátültetés külföldön a Sapphire kezeléssel

Mennyi ideig tart egy hajátültetés?

Maga az eljárás hossza a szükséges hajátültetések számától és a sebészi csapat méretétől függően változik, de jellemzően 4 és 8 óra között van. Mivel a műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, a páciens teljesen éber, és ez idő alatt olvashat, tévézhet, beszélgethet, ehet stb.

Lásd még: A női hajátültetés ára Törökországban

Közvetlenül a műtét után a páciensek járkálhatnak, és folytathatják a legtöbb szokásos napi tevékenységüket. Az átültetett terület 3-5 napig duzzadt és érzékeny lesz, de a páciensek a hajátültetést követő 2-3 napon belül visszatérhetnek a munkába. A beavatkozás után 10-14 napig általában némi bőrpír és kéregképződés jelentkezik.

Egyes pácienseknél előfordulhat, hogy a hajátültetést több, néhány hónapos időközzel végzett ülésben kell elvégezni a kívánt eredmény eléréséhez. Ezt a sebész a műtét előtt tudja meghatározni.

Milyen eredményekre számíthatok a hajátültetéstől?

A hajátültetést követő első 2-3 hétben az összes átültetett haj kihullik. Ezt “sokkszerű hajhullásnak” nevezik, és ez az áthelyezett hajhagymákat ért trauma normális következménye. Egyes betegeknél előfordulhat, hogy a transzplantáció által nem érintett területeken is hullik a haj, ami átmeneti és normális.

A műtétet követő 6-8 héten belül az átültetett tüszők 85-95%-ának új hajnövekedést kell kezdenie, és minden egyes növekedési ciklus után több és vastagabb hajszálnak kell nőniük (egy növekedési ciklus az egyéntől függően körülbelül 6 hétig tart). Bár az eredmények hat hónap után láthatóak, a hajátültetés a beavatkozás után tizenkét hónappal teljesen befejeződik.

Az optimális eredmény érdekében a pácienseket arra ösztönzik, hogy gondosan kövessék a sebész utasításait a műtét utáni ápolásra vonatkozóan, beleértve a terület védelmét a napozással szemben, a fejbőr vakargatásának mellőzését és a rendszeres mosakodást a hajszálak körüli hegesedés elkerülése érdekében. A legtöbb sebész azt is javasolja, hogy a műtétet követő hetekben az alkohol- és dohányfogyasztást minimálisra csökkentsék, mivel ezek hozzájárulhatnak a graftok rossz túléléséhez.

Lásd még: Hajátültetés sztároknak

Elég egyetlen hajátültetés a teljes fedettség eléréséhez?

Egyetlen kezelés során általában akár 5000 graftot is eltávolítanak. Az egyetlen graftot általában önálló eljárásnak szánják, de egy második eljárás javíthatja az első eredményét. A páciensek általában a nagyobb sűrűség vagy a jobb fedettség elérése érdekében döntenek a második hajátültetés mellett. Becslések szerint minden második embernél egy évvel az első műtét után kerül sor második műtétre.

Milyen kockázatai vannak a hajátültetésnek?

A hajátültetés egyszerű, minimálisan invazív és viszonylag alacsony kockázatú orvosi eljárás. Azonban, mint minden sebészeti beavatkozásnál, itt is vannak potenciális kockázatok és mellékhatások, amelyek közé tartozhat a vérzés, a fertőzés, a fejbőr és/vagy a homlok duzzanata, a hegesedés és az egyenetlen hajnövekedés. A hajátültetésen átesett betegek több mint 95%-ának nincsenek műtét utáni problémái.

A műtét utáni komplikációk minimalizálása érdekében a pácienseknek ajánlott tapasztalt hajátültető sebészt választaniuk, és betartaniuk az összes ajánlott kezelést. A legtöbb sebész antibiotikumokat vagy gyulladáscsökkentőket ír fel a műtét utáni fertőzések megelőzésére, és a fejbőr érzékenységének csökkentése érdekében kötszeres betétek viselését javasolja.

A test más területein is végezhető hajátültetés?

Igen, hajátültetés végezhető a szakállon, a szemöldökön, a szempillákon, a mellkason, a hason és a szeméremtesten. A hajátültetések hegek kitöltésére is alkalmazhatók.

Arc- vagy testhajátültetés esetén a sebésznek fel kell mérnie a fogadó területen lévő haj állagát, és a lehető legtermészetesebb megjelenés elérése érdekében a test egy olyan területéhez kell illesztenie, ahol megfelelő donorhely van.

Mennyibe kerül a hajátültetés?

A hajátültetés költsége attól függ, hogy egyénenként hány graftra van szükség, és hol végzik el az eljárást. Az országok közötti árkülönbség általában nem a minőség, hanem a megélhetési költségek és a munkaerőköltségek különbségei miatt van.

Az alábbiakban egy 2000 graftos hajátültetés FUE módszerrel történő, minőségi kórházban végzett hajátültetésének országonkénti átlagárait mutatjuk be.

Olvassa el továbbá: Mennyibe kerül a hajátültetés külföldön?

Hajátültetést szeretnék – Mi a következő lépés?

A legjobb helyen jársz! A LegjobbKlinika.com-nál az Ön egészsége és boldogsága a legfontosabb, és ezt be is kívánjuk bizonyítani Önnek.

A következő lépés, hogy felveszi velünk a kapcsolatot egy ingyenes konzultációra, amelynek során meghatározzuk az Ön céljait és a beavatkozásra való alkalmasságát. Kérni fogjuk az Ön fejéről készült fényképeket, hogy orvosszakértőink javaslatot tudjanak tenni a természetes megjelenés eléréséhez szükséges graftok számára. Ezután, miután eldöntötte, hogy hol szeretné elvégeztetni a hajátültetést, azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb árat kapja a világ legjobb hajátültetési központjaiban.

Kik vagyunk

A LegjobbKlinika.com segítségével biztos lehet benne, hogy a legjobb minőséget kapja a legmegfizethetőbb áron.

Mi egy független cég vagyunk, amely belülről ismeri a piacot, és teljes átláthatóságot kínálunk Önnek, mivel más orvosturisztikai platformokkal ellentétben mi Önnek dolgozunk, nem pedig a kórházaknak. Csak olyan kórházakat mutatunk meg Önnek, amelyeket szigorú minőségi kritériumok alapján gondosan kiválasztottunk, így nem kell hatalmas mennyiségű információt átvizsgálnia, hogy megtalálja a kezeléséhez legmegfelelőbb kórházat.

Bármelyik kórházat vagy kezelést is választja, mi az út minden lépésénél Ön mellett leszünk: a foglaláskor, a kórházlátogatáskor és a felépülés során. És mindezt ingyenesen.

Még mindig bizonytalan?

Még mindig vannak kérdései? Nem tudja, hogy a hajátültetés a megfelelő megoldás-e az Ön számára? Elégséges a donor területe? Lehetséges a koponya teljes lefedése? Hány graftra van szüksége?

Vegye igénybe az INGYENES értékelést!

Kérésre és
az Ön részéről semmilyen kötelezettség nélkül.

100% ingyenes tanácsadás. Elemezzük az Ön helyzetét, igényeit és elvárásait. És megbecsüljük a szükséges költségvetést: Repülés + szálloda + taxi + kezelés.

A folyamat felett mindenkor teljes mértékben Ön rendelkezik. Teljes lelki nyugalom.

Jogi nyilatkozat: Az ebben az útmutatóban szereplő információk kizárólag oktatási célokat szolgálnak, és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Bármilyen kezelés megkezdése előtt mindig konzultáljon orvosával.

A szerzőről

Erika

A nevem Erika. Több mint 10 év orvosi kutatás után úgy döntöttem, hogy 2018-tól a tudományos és orvosi írásnak szentelem magam. Különböző területekre kiterjedő szakértelmet alakítottam ki, mint például a kozmetikai, fogászati, bariátriai és szemészeti sebészet. Ez az új irány lehetővé teszi számomra, hogy megosszam tudásomat.

‍👩‍⚕ KÉRJEN ÁRAJÁNLATOT ➡️